Hintaopas

Näin valitset oikean web-kameran

Oikeanlainen web-kamera parantaa suoratoiston ja videokokousten kuvanlaatua

Teksti:

Daniel Haaf

Harkitsetko web-kameran hankkimista pöytätietokoneesi tai kannettavasi kaveriksi? Tässä artikkelissa kerromme, mitä valinnassa ainakin kannattaa ottaa huomioon ja mitkä ovat nykymarkkinoiden parhaita web-kameroita. Toivottavasti neuvomme helpottavat oikeaa ostopäätöstä.

Vinkkaamme myös kätevistä lisätarvikkeista, jotka parantavat suoratoiston ja videokokousten laatua entisestään. Jos sinulla on uudehko puhelin tai tabletti, et kuitenkaan välttämättä edes tarvitse uutta web-kameraa.

Hyviä web-kameroita:

Ulkoisen web-kameran edut

Ulkoisissa web-kameroissa on suurempi kenno ja parempi optiikka kuin kannettavien tietokoneiden kiinteissä kameroissa, sillä niissä on enemmän tilaa laadukkaammille komponenteille eikä valmistajien tarvitse tehdä kompromisseja kustannusten pitämiseksi kurissa.

Parempi optiikka päästää kennolle enemmän valoa ja on rakenteeltaan usein tasokkaampi kuin kannettavan tietokoneen web-kameran lasilinssi, ja siksi se tuottaa tarkempaa kuvaa.

Kameran kenno puolestaan on verrattain suuri ja pystyy vastaanottamaan enemmän valotietoja, jolloin tummissa kohdissa näkyy vähemmän kohinaa ja kuvanlaatu on siis parempi. Kaiken kaikkiaan ulkoinen web-kamera voi mahdollistaa huomattavasti paremman kuvanlaadun kuin sisäänrakennettu kamera, eikä hinnan tarvitse silti nousta taivaisiin.

Lisäksi ulkoista web-kameraa voi käyttää useamman kuin yhden laitteen kanssa. Jos käytössä on USB-kytkin, kameran kuvan voi nopeasti siirtää joko kannettavalle tai pöytäkoneelle.

Web-kameran hankinnassa huomioitavaa

1. Resoluutio

Resoluutio tarkoittaa sitä, kuinka monesta pikselistä web-kameran kuva muodostuu. Mitä suurempi resoluutio on, sitä enemmän yksityiskohtia videolla näkyy ja sitä terävämmältä kuva näyttää.

  • 720p/HD
  • 1080p/Full-HD
  • 2160p/4K

Resoluutio on kuitenkin vain yksi monesta kuvanlaatuun vaikuttavasta tekijästä. Markkinoilla on paljon edullisia ja laadukkaita 1080p-resoluutioisia web-kameroita.

720p- tai 4K-kameralle täytyy olla tietty käyttötarkoitus, jotta hankinta olisi perusteltu – ostettavassa kamerassa voi esimerkiksi olla kiinteä rengasvalo, HDR-tuki tai muita täydentäviä ominaisuuksia, joita ei ole muissa malleissa.

2. Kuvataajuus

Web-kamerat toistavat videota joko 30 tai 60 kuvan sekuntinopeudella (fps). Sopiva kuvataajuus riippuu käyttötarkoituksesta – siitä, käytätkö kameraa videokokouksissa vai haluatko striimata esimerkiksi YouTube- tai Twitch-sisältöä.

Jos tarvitset web-kameraa vain videokokouksiin, 30 kuvan sekuntitaajuus riittää, mutta jos haluat käyttää sitä myös suoratoistoon, 60 fps on parempi vaihtoehto.

Kannattaa kuitenkin pitää mielessä, että joissakin tapauksissa kuvanlaatu laskee 60 kuvan sekuntitaajuuden myötä 720p- eli HD-tarkkuuteen. Niinpä joudut punnitsemaan, kumpi sinulle on tärkeämpi – suuri resoluutio vai tasainen toisto.

3. Pidike

Minne haluat sijoittaa web-kameran? Monissa web-kameroissa on pidike, jonka avulla kamera voidaan kiinnittää näytön yläreunaan. Saatavilla on myös monia irrotettavalla pidikkeellä varustettuja malleja, jotka voidaan sijoittaa myös näytön viereen paremmalle jalustalle. Tämä ratkaisu on omiaan esimerkiksi silloin, kun toisella puolella on ikkuna tai kun haluat käyttää web-kameraa suoratoistoon pelatessasi. Jotkin web-kamerat, kuten Logitech StreamCam, osaavat kääntää kuvaa 90 astetta, jolloin pidike voidaan kiinnittää myös näytön sivuun.

4. Yhteensopivuus

Kaikki web-kamerat eivät toimi optimaalisesti kaikkien tietokoneiden ja alustojen kanssa. Joissakin tapauksissa tarjolla on yleisajureita, jotka tuovat kyllä kuvan näkyviin mutta eivät mahdollista samoja asennusvaihtoehtoja kuin valmistajan omat ajurit ja ohjelmisto. Tarkista siis ennen web-kameran ostoa, mitkä kamerat toimivat tietokoneesi kanssa ja millaista tukea valmistaja tarjoaa.

Tarkkana kannattaa olla etenkin siinä tapauksessa, että haluat käyttää web-kameraa striimaukseen pelikonsolin kanssa. Xboxin kanssa voi käyttää monia Windows 10 ‑yhteensopivia kameroita, mutta PlayStation-konsolin kanssa tarvitaan Sonyn oma PlayStation Camera – ellet sitten liitä pelikonsolia tietokoneen kuvankaappauskorttiin ja yhdistä web-kameraa sitä kautta.

Käytännöllisiä lisätoimintoja

Automaattitarkennus: Automaattitarkennus seuraa sinun ja objektiivin välistä etäisyyttä. Jos liikut, se säätää tarkennusta niin, että näyt kuvassa aina terävänä. Jos kuitenkin istut aina samalla etäisyydellä, kannattaa käyttää kiinteää tarkennusta, joka ei muutu.

Kasvojenseuranta: Edistyksellisemmissä web-kameroissa on ohjelmisto, joka tunnistaa kasvot ja pitää tarkennuksen niissä. Se toimii hieman tavallisen automaattitarkennuksen tapaan mutta fiksummin. Jotkin mallit osaavat jopa zoomata kasvoihin ja seurata niitä tietyillä etäisyyksillä.

HDR: HDR-toiminto tuottaa kuvan, jonka tummat ja valoisat kohdat on valaistu normaalikuvaa tasapainoisemmin. Se ehkäisee kuva-alueiden yli- ja alivalottumista. Toiminto on käytettävissä vain muutaman valmistajan malleissa, jotka ovat markkinoiden kalleimmasta päästä.

Taustan poisto: Joissakin web-kameroissa on mukana ohjelma, joka poistaa taustan tai korvaa sen toisella. Vihreä taustakangas tai vaikkapa tavallinen vihreä kangas parantaa lopputulosta.

Windows Hello: Jos tietokoneessasi on Windows 10 ‑käyttöjärjestelmä, voit Windows Hello ‑yhteensopivaa web-kameraa käyttäessäsi kirjautua koneelle kasvojentunnistuksen avulla. Tällä hetkellä macOS-koneille ei valitettavasti ole vastaavaa mahdollisuutta.

Linssin suojus: Hirvittääkö aivan edessä oleva web-kamera sinua tietokonetta käyttäessäsi? Sisäänrakennettu linssin suojus objektiivin edessä estää kuvaasi näkymästä kenellekään vahingossa.

Säädettävä kuvakulma: Jos web-kameran kuvakulmaa voi säätää, kuvan sovittaminen eri tilanteisiin on helpompaa. Mikäli olet näkymässä yksin, tiukempi rajaus auttaa keskittämään huomion sinuun. Jos kuvassa on useita henkilöitä, laajaan kuvaan mahtuvat helpommin kaikki.

Oikean sovelluksen kanssa Android- tai iPhone-puhelin toimii myös web-kamerana. Kuva: Daniel Haaf, Hintaopas

Hyödynnä puhelinta, tablettia tai kameraa

Jos sinulla on uudehko matkapuhelin, tabletti tai kompakti-/järjestelmäkamera, voit käyttää sitä myös web-kamerana.

Oikealla sovelluksella Android- tai iPhone-puhelimesta saa helposti web-kameran. Monien kameravalmistajien ohjelmisto mahdollistaa uusimpien kameramallien käytön Windows- ja macOS-käyttöjärjestelmien kanssa. Läheskään kaikkia kameroita tämä ei kuitenkaan koske.

Etuna on, että voit käyttää jo omistamiasi välineitä ja kuva on huomattavasti laadukkaampi kuin kannettavan tietokoneen web-kameran kuva.

Jos haluat käyttää jo omistamaasi laitetta, seuraavista linkeistä voi olla sinulle hyötyä:

Muista, että tarvitset kameraasi myös lisävarusteita, kuten virtalähteen sekä HDMI-johdon, jonka avulla saat siirrettyä kuvan ja äänen tietokoneeseen. Tutustu myös laitteiden liitäntäohjeisiin ja tarkista, mitä kaikkea tarvitset.

Valollinen web-kamera. © Razer

Mikrofonit ja valaistus

Hyvänkin web-kameran on vaikea tuottaa laadukasta kuvaa, jos huoneessa on huono valaistus. Siksi valaistus kannattaa suunnitella huolella.

Jos istut pimeässä huoneessa, tilaan kannattaa ehkä sijoittaa lamppuja, jotka esimerkiksi häivyttävät varjoja kasvoilta. Tarkoitukseen sopivat niin halvat IKEA-lamput kuin nimenomaan suoratoistoon tarkoitetut rengasvalotkin.

On tärkeää, että valo tulee tasaisesti kasvojen kummaltakin puolelta. Tällöin tummat alueet eivät näytä rakeisilta eivätkä vaaleat pala puhki.

Hyvin harvassa web-kamerassa on sisäänrakennettu rengasvalo. Yksi suosittu rengasvalollinen web-kamera on Razer Kiyo. Se on suunniteltu suoratoistoon, mutta se sopii yhtä lailla myös videokokouskäyttöön ja Twitchiin ladattavien pelisessioiden kuvaamiseen.

Jos haluat vielä paremman kokemuksen, tutustu myös hyviin mikrofoneihin. Voit käyttää pelaamiseen tarkoitettuja mikrofonikuulokkeita, langattomia in-ear-kuulokkeita tai ulkoista USB- tai XLR-mikrofonia.

Den här artikeln är skriven av Prisjakts redaktion. Ingen annan har påverkat innehållet i den. Det förekommer inga betallänkar eller andra typer av annonssamarbeten. Daniel Haaf nås på [email protected].